Alt om mobilt bredbånd

Hvis mobilen er ditt foretrukne verktøy, og den du bruker til alt fra e-post til jobbrelaterte oppgaver, kan mobilt bredbånd være tingen for deg. Med mobilt bredbånd får du tilgang til internett gjennom mobilnettverket, uansett hvor du er. Her finner du informasjon om mobilt bredbånd, og dessuten tips til hvordan du kan få en god pris.

Hva er mobilt bredbånd?

Enkelt forklart er mobilt bredbånd Wi-Fi du kan ta med deg enten du er på reise i Norge, Skandinavia eller EU/EØS-land. Bredbåndet fungerer som en forbedrer av ditt mobilnettverk, og gir deg muligheten til å få like god hastighet via mobilnettverket som du ville fått gjennom fibernettverk.

Mobilt bredbånd bruker det samme nettverket som mobilen, altså enten 3G, 4G eller 5G. Det følger med en “mini ruter” som du kan bruke til å koble deg til mobilnettverket, og som gjør det mulig for opptil 11 personer å koble seg til samtidig.

Viktig å tenke over ved valg av mobilt bredbånd

Dekning

I Norge er det tre hovedleverandører av mobilnettverk; Telia, Telenor og ICE. Mens Telia og Telenor i stor grad har bygget ut nettverket sitt i byer og tettbygde strøk, har ICE fokusert på å tilby mobilnett i områder hvor Telia og Telenor har hatt vansker med å komme til.

Bruk deknings-kart for å finne ut av hvor de ulike utbyggerne tilbyr mobilnettverk, og ta dette med i vurderingen når du skal vurdere de ulike operatørene.

Hastighet

I motsetning til trådløst bredbånd er det ikke satt en fast hastighet på mobilt bredbånd. Dette er fordi operatøren ikke kan garantere hvilken hastighet du vil få. Hastigheten påvirkes av alt fra avstand til sender til vær- og vind og kvaliteten på mottakeren.

Selv om det ikke er en bestemt hastighet som tilbys, vil du merke at hastigheten reduseres når du bruker opp datamengden din. Dette er noe du mest sannsynlig er kjent med fra mobilen, når du har brukt opp data på surfing og sosiale medier, og knapt får lastet ned nettaviser resten av måneden.

Datamengde

Hvor mye data du har behov for avhenger av hvor mange dere er, hva dere bruker mobilnettverket til, og hvor ofte det benyttes. En liten familie på to som kun bruker mobilen til å lese aviser og sjekke e-post har behov for mindre data enn en familie på fire som alle er på sosiale medier samtidig og kanskje strømmer filmer over nettverket.

Tar vi utgangspunkt i et moderat bruk er dette anbefalt datamengde:

 1. Liten familie (2 personer): 30GB – 70GB
 2. Middels familie (3-4 personer): 70GB – 150GB
 3. Stor familie (5-6 personer): 150GB – 300GB

Er du usikker på hvor mye data du har behov for, anbefaler vi å velge en større datapakke og prøve denne i en periode på én til to måneder. Hvis dere har mye data til overs, kan du gå ned på inkludert mengde. Det er bedre å ha for mye, enn å gå tom for data midt i måneden.

Dette kan du gjøre med 70 GB

Ved å bruke databeregner for mobilt bredbånd har vi kommet frem til følgende eksempel

 1. Besøke 1 000 nettsider i måneden – bruker 1,5GB per mnd.
 2. Lese 750 e-poster i måneden – bruker 3GB per mnd.
 3. Strømme musikk i 60 timer per måneden – bruker 3GB per mnd.
 4. Laste ned 1 000 sanger i måneden – bruker 5GB per mnd.
 5. Strømme 40 timer med video i måneden – bruker 26GB per mnd.
 6. Laste opp og ned 300 bilder i måneden – bruker 450MB per mnd.
 7. Bruke GPS/navigasjon i 10 timer i måneden – bruker 50MB per mnd.
 8. Spille nettbasert spill i 75 timer i måneden, – bruker 1,5GB per mnd.
 9. Bruke 30 timer på videosamtaler i måneden – bruker 30GB per mnd.

Ekstra funksjoner

Data rollover er en populær funksjon mange setter pris på. Enkelt forklart betyr dette at datamengden du betaler for, men ikke har brukt opp, overføres til neste måned. Dette er i dag en funksjon som følger med omtrent alle mobilabonnementer. Flere og flere abonnementer for mobilt bredbånd inkluderer nå også denne funksjonen.

En annen funksjon som tilbys er strømmetjenester som Music Freedom (Telia). Denne tjenesten gjør det mulig å strømme musikk over det mobile bredbåndet uten at dette databruket går utover den inkluderte datamengden.

I tillegg er sky-lagring et tilbud som følger med alle abonnementer fra Telenor, også mobilt bredbånd. Med ubegrenset lagring kan du laste opp alle bilder og viktige minner til Min Sky, noe som frigjør lagringsplass på mobilen.

Priser på mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd tilbys av de fleste mobiloperatørene i landet, med noen unntak. Hvor mye bredbåndet koster, vil derfor avhenge av hvilken operatør du velger. I tillegg vil inkludert datamengde påvirke prisen. Det er store variasjoner mellom de ulike tilbyderne, som også inkluderer tilleggsprodukter som gjør at prisen blir mer konkurransedyktig.

Hva som er den minste og største datapakken for mobilt bredbånd varierer også mellom de ulike tilbyderne. For eksempel har ICE 7GB som sin minste datapakke, som også er deres rimeligste alternativ. Til sammenligning inkluderer Telenors rimeligste abonnement 8GB data og Min Sky, mens Telia byr på 10GB og Music Freedom. De dyreste pakkene inkluderer på sin side mellom 100GB og 500GB, avhengig av operatør.

Når du skal sjekke prisen på abonnementet, sjekk også hva tilleggskostnadene blir om du for eksempel har behov for mer data en periode. Disse kan gjerne koste mer enn hva det koster deg å oppgradere til en større datapakke. Så ved å være oppmerksom på ekstra kostnader kan du spare penger.

Hvordan finne billigste mobile bredbånd

Å finne det billigste mobile bredbåndet er ikke bare enkelt. Det er flere operatører som tilbyr mobilt bredbånd, og alle inkluderer ulike datapakker og forskjellige ekstra tjenester. Å sammenligne mobilabonnement og trådløse bredbånd er enklere, men det er ikke helt umulig heller.

Før du starter med å sammenligne pris hos de ulike operatørene, er det viktig å finne ut av hvem som kan tilby deg mobilt bredbånd. Det hjelper lite at Telenor har det rimeligste abonnementet for den datapakken du ønsker hvis de ikke kan levere mobilt bredbånd til deg.

Når du vet hvem som kan tilby deg mobilt bredbånd, da kan du begynne å sammenligne. Ta utgangspunkt i den datapakken som er aktuell for deg, sjekk prisen hos aktuelle operatører, og finn den tilbyderen som gir deg mest for pengene dine.

Det finnes sammenlignings-tjenester på nett som er helt gratis og uforpliktende å benytte seg av. Du kan også sende forespørsel til de ulike operatørene, for så å finne ut av hva de kan tilby.

Mobilt bredbånd med ruter

Ønsker du å bruke det mobile bredbåndet til mer enn bare surfing vil en ruter med 4G være en god investering. Grunnen til at vi anbefaler en ruter, er fordi det er stor variasjon i kvaliteten på antennene i smarttelefonen. Noen fungerer ekstremt godt, og lar deg bruke mobilen som modem uten problemer. Andre er av dårligere kvalitet, som garanterer at du ikke får like mye ut av abonnementet.

Med en 4G ruter har du et utmerket alternativ til trådløst bredbånd. Noe som gjør at flere og flere velger dette som alternativ på hytta eller i fritidsboligen. Plassering av 4G-ruter følger de samme prinsippene som ved plassering av Wi-Fi-ruter, med ett unntak. Du bør plassere 4G-ruteren i nærheten av et vindu. Dette sikrer best mulig signaler til ruteren, som gir deg den beste hastigheten. Skal ruteren plasseres i en bygård burde vinduet peke ut mot gaten og ikke mot bakgården.

Hvordan bruke mobilen som et modem

I tillegg til 4G-ruter, kan du også benytte mobilen som et modem. Dette gjelder uavhengig om du bruker datatrafikken som er inkludert i ditt mobilabonnement eller om du bruker det mobile bredbåndet.

For å bruke mobilen må du opprette en Wi-Fi hotspot fra mobilen. De ulike Android modellene, samt iPhone, har noe ulik fremgangsmåte, men prinsippet er det samme. Du går inn på innstillingene, finner innstillinger for nettverk og velger å dele nettverk fra mobilen.

Fordeler med mobilt bredbånd

Mer data: Hvis det står mellom mobilabonnement og mobilt bredbånd vil du få desidert med data inkludert i det mobile bredbåndet. Det er også mulig å bestille ekstra datapakke ved behov.

Bedre hastighet: Hastigheten på mobilt bredbånd er høyere og bedre enn hastigheten på vanlig bredbånd, men noe variasjon må påberegnes.

Rimeligere: Har du et lavt til moderat forbruk av datatrafikk hver måned vil et mobilt bredbånd være en rimeligere løsning.

Bredere tilgang: Mobilt bredbånd gir deg internettilgang der det ikke er mulig å komme til med trådløst bredbånd. Dette gir mer stabil tilgang til internett uavhengig av hvor du befinner deg.

Praktisk når man er på reise: Med mobilt bredbånd har du i praksis nettverket med deg hvor enn du er. Du får mer stabilt nettverk, og kan bruke det både i bilen, i båten og på hytta.

Kan brukes utenlands: Mobilt bredbånd gir deg ikke bare internettilgang i Norge, men også i hele Skandinavia og alle EU/EØS-land.

Trådløs ruter: Du kan bestille en ekstra trådløs 4G-ruter for å bedre signalene fra det mobile bredbåndet.

Flere kan være koblet til: Mobilt bredbånd har en begrensning på 11 personer, så flere kan være koblet til samtidig. Med større datapakke kan også flere personer benytte seg av data.

Må ikke bestille flytting: Det mobile bredbåndet følger deg der du er. Med andre ord, du trenger ikke melde fra om flytting av internett om du skulle flytte til ny bolig.

Sikrere enn åpent nettverk: Når du benytter deg av mobilnettverk er du på en kryptert kobling som er vanskeligere å hacke. Dette gjør mobilt bredbånd til et tryggere alternativ enn blant annet åpne Wi-Fi-nettverk.

Ulemper med mobilt bredbånd

Begrenset datamengde: Det er en begrenset datamengde inkludert i abonnementet. Skulle denne brukes opp vil hastigheten strupes.

Kan bli kostbart: Større datapakker koster mer. Så har du behov for mye data kan prisnivået bli høyere enn med vanlig trådløst bredbånd.

Avhengig av mobildekning: For å kunne benytte deg av det mobile bredbåndet må du ha mobildekning. I Norge er dekningen god omtrent over hele landet, men du kan oppleve å miste dekningen på enkelte steder.

Dyrt med god ruter: Som med all teknologi koster det mer for god kvalitet. Skal du ha en god 4G-ruter til det mobile bredbåndet kan det blir en høy ekstra kostnad.

Mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd

Det er mange likheter med mobilt og trådløst bredbånd, men disse to produktene er vidt forskjellige. Du kan for eksempel ta med deg det mobile bredbåndet over alt, mens det trådløse kun kan brukes der det er installert.

Den andre store forskjellen på mobilt bredbånd og trådløst bredbånd er at mobilt bredbånd har begrensninger i forhold til datamengde, mens trådløst bredbånd har begrensninger i forhold til hastighet. Begge bredbåndene kommer med ulike prisnivåer, og det er prisnivået som setter begrensninger for bredbåndet.

Når er det aktuelt med mobilt bredbånd?

Det er fordeler med både mobilt og trådløst bredbånd, så når er det mest aktuelt å velge det mobile fremfor det trådløse?

Mangler bredbåndsdekning: Hvis du ikke kan få trådløst internett til boligen eller hytta, er mobilt bredbånd løsningen.

Lite databruk: Hvis du har et lite til moderat bruk av data kan et mobilt bredbånd være både rimeligere og raskere.

Er mye på farten: Er du ofte på hytta eller har flere bosteder du benytter vil mobilt bredbånd gi deg internettdekning uansett hvor du er.

Dårlig hastighet hjemme: Hastigheten på mobilt bredbånd kan være bedre enn hastigheten på trådløst bredbånd. Dette gjelder spesielt om du ikke er koblet til fiber.

Ønsker å ha med deg Wi-Fi over alt: Vil du ha tilgang til godt internett uansett hvor du er, enten det er i byen, på fjellet ute i båten, er mobilt bredbånd løsningen.

Mobilt bredbånd i utlandet

Vi reiser mer enn før, og har gjerne med oss både mobil og pc for å jobbe litt mellom slagene. Har du et mobilt bredbånd med deg i kofferten trenger du ikke benytte deg av åpent Wi-Fi-nettverk, den inkluderte datapakken eller betale ekstra for tilgang til hotellets nettverk.

Så sant din operatør tilbyr dekning i landet du reiser til, kan du benytte deg av ditt mobile bredbånd. Dette er rimeligere enn å kjøpe ekstra datapakke på mobilen, og tryggere enn åpne Wi-Fi-nettverk.

Oppsummering

 1. Mobilt bredbånd gir deg internettilgang der du har mobilnettverk.
 2. Brebåndet kan tas med på reise, og brukes både i Norge, resten av Skandinavia og alle EU/EØS-land.
 3. Mobilt bredbånd har raskere hastighet enn enkelte trådløse bredbånd, og begrenses kun av datapakken.
 4. Det finnes mange ulike abonnementer å velge mellom, hvor datamengde og pris er det som skiller de fra hverandre.
 5. Enkelte mobile bredbånd inkluderer data rollover, slik at ubrukt data overføres til neste måned.
 6. Før du bestiller mobilt bredbånd er lurt å få oversikt over dataforbruket, slik at du vet hvor mye data du har behov for.
 7. Bruk sammenlignings-tjenester på nett for å finne de billigste mobile bredbåndet som passer ditt behov.
 8. Du kan velge å bruke det mobile bredbåndet gjennom en 4G-ruter, eller bruke mobilen som modem gjennom Wi-Fi hotspot.
 9. Fordelene med mobilt bredbånd er at hastigheten er god, du har dekning de aller fleste steder i landet, og det er rimeligere enn å kjøpe ekstra datapakker til mobilabonnementet.
 10. Ulempene er at datamengden er begrenset, det kan bli dyrt med mye data inkludert, og du er avhengig av å ha dekning for å få internett.
You May Have Missed